måndag 4 oktober 2010

Viktminskning steg 3

Steg 3 är det sista steget för dig som vill gå ner i vikt. Det är här du ska se över dina nuvarande kostvanor. Det är ofta det som är det svåra med att gå ner i vikt, att ändra sina kostvanor. Det är nödvändigt med en ändrad kost om man äter mycket snabbmat, godis, chips, läsk osv.
Det viktigaste med att ändra kostvanor är att du måste anpassa kosten efter hur mycket energi du gör av med. Du måste ha ungefärlig kontroll och vetskap om hur mycket energi du gör av med under en dag. På så sätt kan du anpassa hur mycket du måste få i dig under en dag för att bibehålla din nuvarande vikt.


Dela upp dagens måltider

Genom att dela upp dagens måltider till mindre mål över hela dagen ger dig större kontroll på insulinnivåerna och du kommer inte att bli lika sötsugen. En bra kost bör bestå av 3 huvudmål tillsammans med 2 mellanmål. Du ska aldrig hoppa över något mål och speciellt aldrig hoppa över frukost eller lunch. Frukosten är väldigt viktigt då det är oftast under morgonen som småätande kan uppkomma då man är extremt sötsugen när det är så lång tid kvar till lunch. Det blir också lättare förse kroppen med all näring som krävs om du delar upp måltiderna.


Såhär ska din måltidsfördelning se ut:

  • Frukost
  • Mellanmål
  • Lunch
  • Mellanmål
  • Middag
Beroende på hur mycket du gör av med under en dag så får du också dela upp kalorierna över dagens 5 måltider. Du kan inte äta stora måltider om du gör av med lite energi.


Varierad kost

Se till att du har en varierad kost med kolhydrater, protein, viktiga fetter, mineraler och vitaminer. Ät inte bara sallad till lunch, det är ofta inte tillräckligt och inte något du kan stå dig på under någon längre tid. Då är det större risk att du äter en chokladkaka någon timme senare.
Det viktigaste för dig som vill gå ner i vikt och lyckas med viktminskning är att du ändrar kostvanor. Ät mindre än vad du gör av med så kommer du gå ner i vikt. Detta i kombination med träning kommer att ta dig långt.
Lycka till!