måndag 4 oktober 2010

Viktminskning steg 1

Något av det svåraste med att gå ner i vikt är inte själva viktminskningen utan snarare att komma igång. Det är många som behöver en spark i baken för att sätta igång och det krävs både motivation och beslutsamhet för att lyckas bra.
Varje dag pumpas det ut nyheter om hur du enklast går ner i vikt. Metoder efter metoder, piller efter piller och myter efter myter. En beständig viktminskning får du inte genom ensidiga metoder och verkningslösa piller. En viktminskning som varar får du genom att ändra levnadsvanor. Det kan handla om att välja andra varor i butiken och utesluta allt som stavas godis, läsk, hamburgare, pommes och pizza. Det finns långt fler varor som inte är bra varken för att behålla vikten eller för din hälsa i övrigt.


Därför ska du gå ner i vikt

Förutom att övervikt är mer eller mindre ett handikapp i många sammanhang så är det också direkt ohälsosamt. Genom att ha en normalvikt kommer du få mindre risk för diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och en mängd andra sjukdomar som är relaterade till övervikt.
Genom att ha en normalvikt och äta sunt kommer du må bättre både på in- och utsidan.


Ta ditt beslut

Du ska aldrig lova någon annan än dig själv att gå ner i vikt. Det är för din egen skull du ska gå ner i vikt, inte för någon annans. Sätt upp mål och delmål i din viktminskning, vart vill du nå under en viss period? Se till att dina mål är realistiska och inte överdrivna. Överdrivna mål eller delmål kan annars leda till besvikelse och sänkt motivation.
När du verkligen har tänkt igenom vart du vill komma i din viktminskning och du är besluten om att du ska klara det du strävar efter kan du gå vidare till steg 2.